Houtsnijden... Ok, daar kun je best wel wat van vinden. Echte mannen kunnen klussen: bouwen huizen, leggen vloeren en timmeren meubels in elkaar. Tsja, de illusie dat ik dat kan heb ik allang opgegeven. Dus wat moet je dan? Nou, dan ga je dus lekker lopen hakken in hout met beitels en gutsen. De vader van een vriend van mij doet dit al jaren. Geen bevers of tuinkabouters maar abstracte beelden. Mooie vormen en waar je van alles in kunt zien met spectaculaire tekening in het hout.

Dus ik wilde dat ook. Vorig jaar voor mijn verjaardag een setje gutsen gekregen. En al snel was ik elke week aan het houtbewerken samen met drie anderen, waaronder die vriend en z'n vader. 

Dit project was niet mijn eerste project, maar wel de eerste die klaar is. Het was nogal een haastklusje, ik wilde het voor iemand maken. En ik had al heel lang een mooi stuk appelbomenhout liggen die gekapt was om in de kachel te gooien. Toen ik het zag wist ik wat ik ongeveer wilde maken.

Hiernaast zie je hoe dat in z'n werk ging. Het moest eerst iets ronds worden. Daarna een letter 'O'. Toen vond ik dat een beetje corny, dus een spiraal erin gemaakt. Uiteindelijk afgemaakt door het op te schuren en in de bijenwas te zetten. Vooral die laatste handeling is magisch: De tekening van het hout komt dan ineens heel duidelijk naar voren; het hout laat echt z'n karakter zien.

En ondertussen ben ik alweer bezig met iets nieuws. Dit keer uit zwarte noot.